Swedish confidence – exported since 1899

I samband med nomineringen intervjuar vi Marie Ramberg, Marketing Director på AB Stenströms Skjortfabrik:

Ni har blivit nominerade till Signumpriset – vad betyder det för er?

Vi är väldigt glada över att ha blivit nominerade. Det är ju en bekräftelse på det arbete vi lägger ner för att Stenströms med vår långa historia ska vara ett varumärke som man förknippar både med kvalitet och tidlös design. Vi har gått från att vara ett nordiskt varumärke till att etablera oss på den internationella arenan både fysiskt och digitalt. Vi har en stark närvaro i både Europa och Nordamerika där vi har agenter och distributörer som presenterar våra kollektioner i sina showroom. Målet är att ha en global närvaro. För oss är det mycket viktigt att finnas i både fysisk butik men också online på senare år.

Vi utbildar personalen i butikerna och även konsumenter via våra nyhetsbrev. Kunskap om våra fina produkter och vad som skiljer ett Stenströmsplagg från andra varumärken är en viktig del i vårt varumärkesbyggande. Vi har också utvecklat våra kollektioner från att enbart vara fokuserade på skjortor och blusar till att nu också inkludera stickade plagg och överdelar som går att matcha med skjorta/blus. Kvalitet är alltid i fokus vilket också gynnar hållbarhetsaspekten.

Vad ser du som styrkan i er varumärkesvård?

Styrkan i vår varumärkesvård är bl.a igenkänningsfaktorn. Vi är inte ett varumärke som gör enorma förändringar i vårt uttryck eller våra skjortmodeller. Det är viktigt att både värna igenkänningsfaktorn men också att utvecklas successivt för att vara relevant för vår målgrupp. Som konsument ska man både vilja ha vår produkt och kunna se sig själv i den. Samtidigt måste man sticka ut och skapa nyfikenhet. Det är emellanåt en svår balansgång men jag tycker att vi tar lagom stora steg för att både bibehålla befintliga och locka nya konsumenter. Har man en gång provat vår produkt ska man vilja köpa den igen.

Är ert varumärke utsatt för kopiering?

Vi har turligt nog bara haft ett enstaka fall av kopiering av våra produkter och då var det en konsument som reagerade då man inte tyckte att produkten höll Stenströms standard. Av märkningen i plagget kunde vi konstatera att det var en kopia. Vi är uppmärksamma och har god hjälp av både återförsäljare och konsumenter som tar kontakt om något verkar misstänkt. Förhoppningsvis hjälper det att vi har bra kontroll på vår produktion och distribution, bl.a äger vi en egen fabrik där vi producerar en del av våra skjortor. Vårt val av höga tygkvaliteter gör det inte heller så lätt att kopiera våra plagg.

Däremot har vi sett ett antal suspekta webbsidor som erbjuder ”våra” produkter till starkt rabatterade priser. Där jobbar vi med vårt varumärkesombud Ports Group för att ta ner de fejkade sidorna och det har hittills fungerat utmärkt. Vi har ett bra samarbete även när det gäller varumärkesskydd och vi försöker ligga i framkant och skydda vårt varumärke och ha kontroll på domännamn som kan vara viktiga att ha registrerade inför etableringar i nya världsdelar.

Vinnaren av Signumpriset 2023 presenteras den 9 mars på Varumärkesdagen. För att köpa biljetter till eventet klicka här – https://varumarkesdagen.se/